Sabtu, 25 Ogos 2012

Soalan Percubaan SBP 2012

Masih dalam mood raya, kueh raya ade lagi..ok teruskan menjawab soalan baru ( masih panas ) Soalan percubaan SBP 2012.. Sekarang dalam blog geografiperak, cikgu dah masukkan beberapa soalan 1. Soalan Percubaan Perak 2. Soalan Percubaan Kedah 3. Soalan percubaan Terengganu 4. Soalan Percubaan kelantan 5. Soalan Percubaan Negeri Sembilan 6. Soalan Percubaan Pahang 7. Soalan Percubaan Melaka 8. Soalan Percubaan SBP....Selamat menjawab, semoga anda berjaya.

Jumaat, 24 Ogos 2012

Percubaan Geografi Melaka 2012

Jawab soalan ini sambil makan kacang botak, rempeyek... Geografi Pmr Melaka 2012

Percubaan Geografi Kelantan 2012

      Mungkin masih dalam mood raya anak2 semua tapi latihan perlu di jawab juga. Cikgu masukkan soalan percubaan geografi kelantan 2012 sebagai latihan ..jawab dulu kemudian baru cikgu sertakan jawapan

Klik di sini ( tekan klik ) para pelajar boleh mula mejawab sekarang........Selamat menjawab




 

Sabtu, 11 Ogos 2012

Soalan Percubaan Geografi 2012

Cikgu dah masukkan soalan dari 3 negeri iaitu Perak ( ada beberapa pembetulan cthnya soalan 2 dll ), Kedah dan juga Terengganu. Blog ini akan diupdate dari masa ke semasa untuk perkongsian soalan.

 Mana pelajar yang ingin memberi soalan negeri lain juga cikgu alukan. Bagaimana nak upload soalan

Percubaan Terengganu 2012

Isnin, 6 Ogos 2012

Sambungan jawapan set 300

Jawapan Set 2

jawapan set latihan 300

JAWAPAN
Kepada para pelajar untuk lebih mudah anda mendapat nota, latihan, soalan percubaan PMR, sila klik geografiperak di facebook
Dan add serta join group yang cikgu buat ini. Banyak maklumat cikgu letakkan dan lebih mudah untuk didowloadkan bahan. Para pelajar dan guru-guru juga boleh berkongsikan bahan dengan saya.

Rabu, 1 Ogos 2012

Percubaan PMR 2012

Selamat menghadapi PERCUBAAN PMR 2012 bagi anak2 TIWA dan para pelajar seluruh Malaysia. Cikgu berharap anak2 semua dapat menjawab dengan baik dan jadikan keputusannya sebagai pemangkin untuk PMR yang sebenar pada bulan OKTOBER nanti. Selamat Menjawab..mulakan dengan bismillah dan akhiri dengan alhamdulillah.

Sabtu, 30 Jun 2012

Percubaan PMR 2012

    Pejam celik-pejam celik masa yang ditunggukan akhirnya tiba, Percubaan PMR Perak 2012. Diawalkan sedikit daripada tarikh asal yang sepatutnya minggu kedua bln Ogos. Geografi pada 1 Ogos ( dalam bulan puasa tu ).
    Macam mana anak2 dah bersedia, dah cukup ilmu di dada atau apepun takde. Bagaimana nak dapat markah yang baik dalam peperiksaan ini. Kalau anak2 bernasib baik boleh ke Teknik Menjawab Geografi PMR di SMK Convent pada 5 Julai...tapi hanya 8 orang satu sekolah.
    Macam manalah, kalau nak dapatkan markah yang baik dalam tempoh 1 bulan ni mmg susah tapi bukan mustahil..masalahnya bagaimana. Di sini cikgu berikan beberapa cara :
   1. Jawab semua soalan Percubaan PMR perak ( dah cari ke.. )
   2. Jawab semua soalan Solar perak ( 11 set.. )
   3. Jawab soalan tahun-tahun lepas
( Soalan Solar dan percubaan ada dalam blog cikgu )...jadi anak2 boleh dowload dan cuba jawab. Cikgu doakan semoga berjaya. Tunggu bahan teknik menjawab yang cikgu buat dan tajuk2 utama PMR 2012...

Khamis, 7 Jun 2012

Gerhana Bulan Separa & Transit Planet Zuhrah Melintasi Matahari

Sebelum ini rakyat Malaysia dan penduduk di kebanyakan negara telah pun menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh pada 10 Disember 2011 lepas. Pada minggu ini pula kita sekali lagi bakal dapat menyaksikan kejadian ‘Gerhana Bulan Separa’ (Partial Lunar Eclipse). Gerhana Bulan Separa seterusnya hanya akan berlaku semula pada April 2013.
.
Malahan sebagai bonus dari Allah SWT, rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan dua fenomena falak minggu depan iaitu gerhana bulan separa yang dijangka berlaku pada Isnin, 4 Jun 2012 dan berpeluang untuk mencerap planet Marikh dan transit planet Zuhrah melintasi matahari pada Rabu, 6 Jun 2012.
.
Subhanallah!!! begitu agungnya ciptaan Allah SWT, sebagaimana Firman-Nya :
16:12
“Dan Dia menundukkan malam dan siang, matahari dan bulan untukmu. Dan bintang-bintang itu ditundukkan (untukmu) dengan perintah-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang mahu memahaminya.”
(Surah An-Nań•l, ayat 12)
.
.

Fasa-Fasa Gerhana Bulan Separa

Pada 4 Jun 2012, kita akan berpeluang untuk menyaksikan Gerhana Bulan Separa apabila Bulan mulai terbit sehingga 9:18 p.m. Secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama Bulan melintasi bayang Bumi seperti yang terdapat dalam Rajah di bawah:-
.
.
Gerhana pada 4 Jun ini akan bermula dengan fasa penumbra ( P1 ) pada jam 04:48 pm (petang) waktu Malaysia. Walau bagaimanapun semasa fasa penumbra ini, kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat dilihat memandangkan Bulan merentasi bayang penumbra Bumi yang kurang gelap dan kebetulan juga pada waktu itu Bulan masih belum terbit lagi dari ufuk.
Bulan mula memasuki bayang umbra Bumi (U1) pada jam 6:00 pm dan gerhana maksimum akan berlaku pada jam 7:04 pm. Fenomena gerhana tersebut hanya dapat disaksikan di Malaysia apabila Bulan mulai terbit pada jam 7:18 pm. Fenomena gerhana ini dapat disaksikan sehingga 8:07 pm apabila Bulan keluar sepenuhnya dari umbra Bumi (U4).
Gerhana masih terus berlaku sehingga jam 9:18 pm (malam) tetapi fenomena tersebut tidak dapat disaksikan kerana Bulan berada di kawasan bayang penumbra Bumi yang kurang gelap.
.
.

Jadual : Data Gerhana Bulan Separa Pada 4 Jun 2012

(sumber: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH2012.html)

Fasa Keterangan Masa


P1 Bulan mula memasuki “Penumbra” 04:48 p.m.
U1 Bulan mula mengalami fasa gerhana separa 06:00 p.m.
Maksimum Bulan berada separa dalam “Umbra” 07:04 p.m.
U4 Bulan keluar sepenuhnya dari “ Umbra” 08:07 p.m.
P4 Bulan keluar dari “Penumbra” 09:18 p.m.
.
Catatan:
Umbra – Bahagian bayang yang sangat gelap
Penumbra – Bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerah
.
.

.
Fasa pertama gerhana itu dijangka bermula pada 4.48 petang (waktu Malaysia) dan mencapai tahap kemuncak pada 7.04 malam. Gerhana dijangka berakhir pada 9.18 malam. Gerhana bulan separa akan dapat dilihat di seluruh negara terutama ketika waktu Maghrib.
Tidak kira di mana anda berada di Malaysia, sekiranya langit berada dalam keadaan cerah selepas Matahari terbenam, lihat ke arah Tenggara di mana Bulan berada. Anda berpeluang menyaksikan fenomena tersebut dengan mata kasar. Justeru, umat Islam disunat menunaikan Solat Sunat Gerhana Bulan (Solat Sunat Khusuf) dan paling afdalnya adalah secara berjemaah disertai dengan Khutbah Gerhana Bulan.
.
Inilah kebesaran Allah SWT yang mesti kita diam sesaat memikirkan sepertimana sabda Rasulullah SAW:
Sesungguhnya matahari dan bulan adalah tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah. Kedua-duanya tidak gerhana disebabkan matinya seseorang atau disebabkan lahirnya. Tetapi kedua-duanya merupakan dua tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah menakutkan hamba-hambanya. Apabila engkau melihat perkara tersebut hendaklah engkau solat dan berdoa sehingga gerhana itu hilang pada padangan.” (HR. Bukhari dari Abi Barkah).
.


Fenomena transit planet Zuhrah pula amat menarik. Pada hari Rabu ini bersamaan 6 Jun 2012, planet Zuhrah berada tepat di antara matahari dan bumi. Fenomena ini jarang berlaku dan transit seterusnya hanya akan berlaku 105 tahun akan datang.
Fenomena ini boleh dilihat menggunakan binokular atau teleskop yang dilapisi penapis suria. Planet Zuhrah akan kelihatan sebagai satu titik hitam kecil bergerak melintasi permukaan matahari. Fenomena itu boleh dilihat bermula dari terbit matahari hingga tengah hari.
.
Fenomena Gerhana dan Lintasan Planet Zuhrah ini mengimbau rasa takjub terhadap alam semesta yang harmoni sebagaimana dicatatkan dalam al-Quran. Firman Allah SWT:
13:2
“Allah jualah yang menjadikan langit terangkat tinggi dengan tiada bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya, kemudian Ia bersemayam di atas Arasy; dan Ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhlukNya) tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Allah jualah yang mentadbirkan segala urusan; Ia menerangkan tanda-tanda kekuasaanNya satu-persatu, supaya kamu yakin kepada pertemuan Tuhan kamu (untuk menerima balasan).”
(Surah Ar-Rad, ayat 2)
.

Sumber:

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI)
Persatuan Falak Syari Malaysia
BERNAMA

Sumber :http://shafiqolbu.wordpress.com ( boleh baca penuh disini )
.

Jumaat, 1 Jun 2012

Zuhrah lintasi matahari 6 Jun

Zuhrah lintasi matahari 6 Jun
    Orang ramai di negara ini dijangka berpeluang melihat fenomena lintasan planet zuhrah dengan matahari pada 6 Jun ini, iaitu fenomena yang tidak akan berulang sehingga tempoh 105 tahun akan datang.

     Ketua Unit Falak, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA), Dr Baharrudin Zainal, berkata fenomena unik itu membolehkan orang ramai melihat planet berkenaan pada saiz yang sama dengan bumi pada jarak kedudukan 42 juta kilometer (km) dari bumi.Katanya, ia juga membolehkan orang ramai melihat planet zuhrah yang turut dikenali sebagai kejora dalam keadaan gelap.Beliau berkata, berdasarkan hitungan falak, sentuhan planet zuhrah dengan matahari dijangka berlaku kira-kira jam 6.10 pagi dengan bentuk planet itu mula kelihatan sepenuhnya di permukaan matahari kira-kira 18 minit kemudian.

“Pada waktu itu (6.10 pagi) hanya pemerhati di pantai timur Sabah dan Sarawak berpeluang melihatnya. Bagi pencerap di Pantai Timur Semenanjung, matahari hanya akan terbit jam 6.54 pagi.

“Ketika ini, planet sudah melata hampir lapan peratus daripada keseluruhan laluan rentasannya di permukaan matahari. Kira-kira jam 9.30 pagi, planet zuhrah yang dilihat dalam bentuk ‘bulatan hitam’ sudah berada di tengah laluan rentasannya. Planet zuhrah akan dilihat meninggalkan sepenuhnya permukaan matahari kira-kira jam 12.50 tengah hari,” katanya, di sini, semalam.

Baharrudin berkata, berikutan saiz planet zuhrah hampir sama dengan bumi, planet itu diumpamakan sebagai ‘saudara kembar bumi’.“Apabila kita melihat planet zuhrah dalam keadaan ‘bulatan hitam kecil’ sedang melintas di permukaan matahari, kita bagaikan melihat ‘begitulah kerdilnya bumi yang kita huni’ dari kedudukan 42 juta km.

“Bagi masyarakat awam, fenomena lintasan planet zuhrah ini mengimbau rasa takjub terhadap alam semesta yang harmoni sebagaimana dicatatkan dalam al-Quran. Orang ramai tidak seharusnya melepaskan peluang menyaksikan fenomena ini yang tidak akan berulang sehingga 105 tahun akan datang,” katanya.

Beliau berkata, di Kuala Terengganu, orang awam boleh menyaksikan fenomena itu mulai jam 8.30 pagi hingga 12.45 tengah hari pada 6 Jun ini, di tempat letak kereta Lapang Sasar Memanah, UnisZA Kampus Gong Badak, manakala di kawasan lain, orang ramai boleh mengunjungi pusat cerapan di kawasan masing-masing.

“Fenomena ini hanya boleh dilihat menggunakan peralatan teleskop lengkap dengan penebat khas matahari. Justeru, orang ramai boleh berada di tempat cerapan yang diadakan pelbagai agensi di seluruh negara,” katanya.

Fenomena itu berlaku apabila planet zuhrah yang mengambil masa selama 0.6 tahun (225 hari bumi) untuk mengelilingi matahari, akan berada pada kedudukan sejajar dengan bumi dan matahari mengikut tempoh ulangan berkenaan.

Penjajaran itu dinamakan ‘ijtimak dalaman’ dan disebabkan orbit planet zuhrah dengan satah bumi-matahari condong pada sudut tertentu, kedudukan satah matahari, bumi dan planet ketika penjajaran ini tidak sentiasa sama.

Khamis, 31 Mei 2012

Assalamualaikum..lame juga tidak membuka blog ini..sibuk sikit dengan aktiviti sukan sofbol, bola baling dan silat msspk perak 2012.. Alhamdulillah semua telah selesai.
    Apa yang nak kongsikan di sini ialah program yang cikgu buat bersama dengan anak2 murid dan para pelajar sekitar bt gajah dalam program pembelajaran berkesan geografi PMR..Tanpa kita sedar percubaan  telah hampir tiba ( kira2 40 hari lg setelak ditolak cuti ..dah bersedia ke )..ulangkaji belum bermula lagi ( kebanyakkan pelajar sibuk dengan folio..lps cuti sukan pulak ). Jadi kita mula dulu mana yang patut..sebab semua pelajar nak A tetapi usaha mcm B,C dan D..
muka depan

Apa yang dikongsikan dengan para pelajar ialah tentang analisis soalan Pmr thn lepas / kekerapan dan tajuk utama yang para pelajar perlu beri tumpuan. Analisis ini membantu pelajar melihat tajuk penting ( 3 bab ting 1, 3 bab ting 2 dan 4 bab tingkatan 3.. )
analisa geog 05-11

  Rata2 pelajar dapat memahami dan menanda tajuk utama. cikgu kongsikan juga tajuk2 utama sebagai bekalan pelajar untuk digunakan masa cuti ini utk ulangkaji..lepas ini kita akan mula ulangkaji topik2 utama ini. Jawab semua soalan yang cikgu bagi.
Tajuk Utama Yang Perlu Di ti Dan Di Kuasai Oleh Pelajar
   Apa yang harapkan para pelajar dapat bersedia dengan percubaan dan PMR yang tak lama lagi...Diharapkan apa cikgu buat ini dapat membantu para pelajar utk cemerlang. A.  Selepas ini kita mula jawab soalan percubaan Perak thn lepas ( dapat buku percuma dari cikgu.... )

Selasa, 24 April 2012

Hari Guru Peringkat kebangsaan 2012 di Kuala Kangsar..warga guru dan para pelajar jom ke sana..

Jumaat, 20 April 2012

Latihan Menjelang peperiksaan 2012

Peperiksaan tak lama lagi..Cikgu letakkan latihan ini untuk dijadikan latihan, moga2 dengan latihan ini anak2 akan berjaya mendapat 'A' untuk Geografi

Isnin, 16 April 2012

Contoh 1 : Ujian geografi F3..sebagai latihan

Latihan 1: jawapan kita bincang dalam kelas nanti...
Ujian Geog Pthn t31new

Latihan 1 menjelang Ujian Pert Tahun 2012

Peperiksaan dah dekat , buat para pelajar F3 Bab 7 dah habis, soalan ujian kita dari F1, F2 dan sehingga bab 7 tingkatan. Jadi ape lagi bersedia, cikgu akan masukkan beberapa latihan dan soalan ujian sebagai latihan..selamat menjawab
TEMA7

Rabu, 11 April 2012

Tsunami mungkin berulang ?

     Mungkinkah tsunami akan berulang kerana sebentar tadi ( baca di bawah ) Lihat kawasan yang dilanda tsunami di atas
Terkini: "Gempa sebesar itu berpotensi menimbulkan tsunami yang boleh membinasakan di sepanjang garis pantai di Samudera Hindia. Namun, belum diketahui apakah saat ini terjadi tsunami atau tidak," demikian peringatan PTWC.

Peringatan tsunami dikeluarkan Pasific Tsunami Warning Center (PTWC) ke seluruh negara-negara di wilayah Samudera Hindia setelah gempa 8,5 SR menggoncang Aceh, Rabu (11/4/2012)...... pukul 15.39 WIB.

Jika tsunami terjadi, negara yang mungkin terkena kesannya adalah Indonesia, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldives, Inggris, Malaysia, Mauritania, Seycheless, Pakistan, Somalia, Oman, Madagaskar, Iran, Emirat Arab, Yaman, Komoro, Bangladesh, Tanzania, Mozambik, Kenya, Croizet Island, Kerguelen Island, Afrika Selatan, dan Singapura


Aceh gempa bumi, Indonesia keluar amaran tsunami

BANDA ACEH - Indonesia mengeluarkan amaran tsunami ekoran gempa bumi kuat, pada magnitud 8.9, melanda sebelah barat daya wilayah Aceh petang ini, mencetuskan rasa panik di kalangan penduduk tempatan.

Gegaran sekitar jam 4.30 petang itu turut dirasai di kawasan Lembah Klang - Kuala Lumpur, Petaling Jaya dan Shah Alam serta di utara Semenanjung - Pulau Pinang, Perlis dan Perak.

Agensi Survei Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata, gegaran berpusat di kawasan laut 495 kilometer (km) ke barat daya Aceh, sedalam 33 kilometer.

Gegaran juga dirasai di Singapura, Thailand dan selatan India, lapor Reuters.

Gempa hari ini juga dilaporkan berhampiran dengan lokasi gegaran pada 2004 yang mengakibatkan sekitar 250,000 terbunuh di 13 buah negara. Seramai 170,000 orang terbunuh di Aceh sendiri.

Magnitud gegaran lapan tahun lalu itu adalah 9.1 dan dikesan di kawasan laut sedalam 30 kilometer.

     Diharapkan penduduk yang tinggal berhampiran pantai mengambil langkah berjaga2...

Penilaian PBS Siri 1

Perhatian : Kepada Pelajar 1RK pada hari Jumaat ini akan dijalankan Ujian PBS bagi bab yang telah kita pelajari sebelum ini iaitu Bab 1 hingga Bab 5, harap bersedia.

Isnin, 2 April 2012

PBS mengantikan Geografi....

                                 PBS pengganti PMR

Hari ini aku baru pergi kursus 3 hari tentang penataraan PBS tingkatan 1. PBS akan menggantikan PMR.

Apa itu PBS?

PBS ialah penilaian berasaskan sekolah. Ini bermaksud guru memegang 40% markah bagi setiap pelajar yang akan dibawa dari tingkatan 1 hinggalah tingkatan 5. Tingkatan 5 akan ada SPM. Setakat ini perancangan PBS adalah hanya hingga tingkatan 3.

Bagi subjek seperti PJK, tak silap aku 100% markah adalah bergantung pada guru.

Penilaian berasaskan sekolah adalah mengikut BAND. Pelajar akan dinilai mengikut keupayaan mereka setelah guru membentuk kemahiran kepada pelajar.

Contohnya..tak silap aku, kerana aku belum hafal lagi penilaian maksud setiap band. Band 1, bermaksud pelajar TAHU. Sekiranya pelajar lepas BAND ini pelajar akan diberi markah band 1. Band 2, tahu dan faham, Band 3, tahu,faham dan amal. Hinggalah Band 6, dimana pelajar boleh mengaplikasikan kemahiran itu dan memberi kefahaman menggunakan kemahiran itu kepada orang lain dengan kreatif.

Contoh: Band 1.

Mengenali peralatan seni lukis. contoh: tahu itu adalah berus lukisan.

Contoh Band 2.

Mengenali dan memahami tentang peralatan seni lukis itu. Contoh itu adalah berus lukisan dan tahu kegunaannya.

Contoh Band 3.

Mengenali dan memahami tentang peralatan seni lukis dan tahu menggunakannya. Contoh, tahu menggunakan berus lukisan untuk melukis, bukannya untuk digunakan membaling pada kawan sebelah.hehe.

Dalam bahasa, kemahiran asas adalah lebih luas lagi. Setiap kali selepas topik yang diajar berakhir, guru akan memberi latihan untuk mengenal pasti samada pelajar tersebut menguasai kemahiran itu, dan lepas tu guru akan key in secara online, bahawa pelajar ini dah menguasai kemahiran itu. Dia akhir tahun, semua kemahiran yang disempurnakan oleh pelajar akan dirumuskan oleh sistem lembaga peperiksaan dan akan diletakkan band yang sesuai.

Bagi bidang bahasa, ada 60% markah yang datang melalui tugasan untuk PBP, iaitu penilaian berasaskan pusat. Pelajar akan diberi tugasan mengikut tempoh tertentu, dan markah akan dihantar kepada pusat, masa ni guru akan dilawat oleh pegawai-pegawai dari Lembaga Peperiksaan untuk markah pelajar distandardkan.

Ini bermaksud..kalau pelajar tak datang sekolah..pada waktu-waktu penting tu, pelajar takkan dapat menyiapkan tugasan..dan akan merendahkan BAND pelajar. Jadi, jika anak anda suka ponteng sekolah..tahniah diucapkan.

Pendapat aku mengenai PBS, pening sebab belum dilaksanakan, bila dah dilaksanakan..kebaikan ada pada pelajar..dimana mereka tidak lagi dinilai sekadar satu hari peperiksaan, dan pelajar dinilai mengikut kemahiran ..bukan lagi hafalan. Pada guru...ya banyak cabaran.

Pada ibu bapa? Sedialah menerima perubahan. Itupun kalau pilihanraya akan datang tidak mengubah dasar ini. Seperti biasa, lain menteri lain dasar...ye idak

Sabtu, 31 Mac 2012

Earth Hour Akan Dipanjang kan

Pihak WWF hari ini mengumumkan bahawa sambutan Earth Hour di Malaysia pada tahun depan akan berpanjangan selama dua jam, bukan dua jam seperti tahun sebelumnya. Ini adalah berbeza dari sambutan biasa selama sejam yang dilakukan di negara luar. Ahli Jawatankuasa penganjuran Earth Hour 2012 , Dato Aman Firdaus mengatakan pihak WWF Malaysia mengambil langkah ini kerana merasakan Malaysia terlebih kuota "telapak kaki karbon" (carbon footprint) mereka pada tahun ini. Dato Aman memberitahu wartawan Metroll

"Pihak kami merasakan bagi mengimbangi penggunaan karbon monoksida berlebihan Malaysia pada tahun ini, Earth Hour tahun depan haruslah dipanjangkan ke dua jam. Kami dapati akibat kesesakan melampau akibat roadblock di jalan raya utama KL, pengguna kereta secara purata membakar purata 300 kali ganda lebih banyak minyak dari biasa. Ini membawa kerosakan yang teruk kepada alam sekitar. Disamping itu Loji Lynas yang bakal dibina di GEBENG juga menyebabkan POLLUTION QUOTA negara kita melonjak. Dengan Earth 2 Hour 2012 nanti diharapkan kita mampu reverse tha damage"


Ahad, 25 Mac 2012

Cara membuat hasil kajian

Bagaimana kita hendak membina kawasan kajian dalam folio kita..cikgu letakkan beberapa langkah yang boleh dijadikan panduan anak2 pelajar

1. Perlu ada nama daerah kajian, kawasan kajian, keluasan tempat kajian ( seelok-eloknya dalam 1 perenggan )
2. Masukkan juga beberapa ciri fizikal ( semulajadi ) dan ciri budaya ( buatan manusia )
3. Masukkan peta daerah kajian


Tambah kapsyen

Ini ialah contoh peta Daerah Batu Gajah yang belum lengkap..
Ini ialah peta negeri Perak..pelajar perlu membuat kotak dan masukkan arah mata angin serta letakkan tajuk bagi mendapat peta yang lengkap...selesai.Boleh mula buat

keadaan Langit bulan Mac

Berikut merupakan keadaan langit yang akan berlaku sehingga akhir bulan Mac 2012 ini.

Zuhrah dan Musytari

Kedua-dua planet ini sudah semakin menjarakkan diri antara satu sama lain. Ia masih mudah kelihatan di ufuk barat, selepas Maghrib, dan boleh dilihat sehingga sekitar 9.30 atau 10 malam selepas ( 2jam atau 2 1/2 jam selepas terbenam matahar)
Untuk membezakan 2 planet ini amat mudah. Zuhrah adalah yang paling cerah berbanding Musytari. Kedudukannya juga boleh membezakan kedua-duanya. Zuhrah di sebelah kanan dan sedikit ke atas berbanding Musytari yang berada di sebelah kiri dan ke bawah.
Menjelang hujung bulan Mac ini, Zuhrah dan Musytari ini semakin berjauhan.

Marikh

Marikh masih kekal sebagai objek yang paling cerah di langit sebelah timur. Waktu untuk melihatnya ialah bila-bila masa sebaik sahaja matahari terbenam. Anda tidak mungkin dapat keliru dengan bintang-bintang lain kerana ia amat terang dan warna kemerahannya agak jelas.
Jika anda perhatikan berdekatan dengannya, sedikit sahaja di sebelah atas, ada sebuah bintang yang agak cerah bersinar warna putih. Itu ialah bintang Regulus, bintang yang paling cerah di dalam buruj Leo.
Marikh boleh kelihatan hampir sepanjang malam. Jika anda mencuba mencarinya pada sekitar tengah malam, ia akan berada tegak di atas kepala.
Namun, jika anda cuba mencarinya sekitar Subuh, ia sudahpun terbenam ketika itu. Namun, bagi yang rajin bertahajjud pada awal pagi, sekitar jam 4, ia masih boleh dilihat di ufuk sebelah barat.

Zuhal

Planet gelang Zuhal pula terbit sekitar jam 9 malam waktu KL, atau lebih kurang 1 1/2 jam selepas Maghrib ikut waktu tempatan masing-masing.
Saya cadangkan waktu yang sesuai untuk cuba mencari planet ini ialah sekitar jam 10 atau 11 malam, kerana pada ketika itu, ia sudah semakin tinggi di langit sebelah Timur.
Cuba, mungkin agak tricky untuk mengenalpastinya, kerana ia bersinar pada kecerahan yang cerah tetapi tidaklah sehebat Zuhrah atau Musytari.
Berdasarkan gamabarajah di bawah, jika anda mengarahkan mata ke sebelah langit timur pada jam 10.30 atau 11 malam, InsyaAllah anda akan terpandang beberapa buah objek yang cerah. 3 daripadanya pasti akan menarik perhatian anda
1. Ada sebuah bintang berwarna oren yang bersinar berseorangan di kiri. Nama bintang itu ialah Arcturus, dan kebetulan merupakan bintang ke-4 paling cerah di langit.
2. Ada 2 buah bintang yang membentuk garisan yang condong ke kanan sikit.
3. Tumpukan mata anda ke 2 buah 'bintang' itu. Yang di bawah akan bersinar sedikit terang berbanding yang di atas.
4. Yang di bawah itulah planet Zuhal!
5. Manakala, yang di atas, ialah sebuah bintang bernama Spica.
6. Anda juga mungkin perasan yang ketiga-tiga Arcturus, Zuhal dan Spica ini membentuk segitiga yang tidak sama panjang sisinya.
Kedudukan Zuhal berbanding Spica dan Arcturus ini tidak banyak berubah sehinggalah ke hujung bulan Mac ini.


Utarid
Planet Utarid ini tidak kelihatan kerana ia berada begitu hampir dengan matahari ketika ini.

Bulan.
Bulan akan melintasi Zuhrah dan Musytari pada hari-hari berikut;
24 Mac: Bulan sabit yang halus akan berada rendah di ufuk. Di atasnya pula terletak Musytari dan Zuhrah. Waktu paling sesuai ialah sekitar 1/2 jam selepas Maghrib.
25 Mac: Bulan semakin menghampiri Musytari dan sekali lagi membentuk segi tiga yang amat majestik di langit barat. Musytari akan berada ke sudut atas kiri sedikit, manakala Zuhrah berada ke sudut atas kanan (paling jauh dari Bulan). Waktu paling sesuai ialah sekitar 1/2 jam hingga 1 jam selepas Maghrib.
26 Mac: Bulan akan berada di antara Musytari dan Zuhrah! Ketiga-tiga objek ini membentuk garisan yang lurus! Cukup unik dan menarik untuk dirakam gambarnya!
27 Mac: Bulan sudah semakin tinggi. Zuhrah di bawahnya, manakala Musytari yang paling jauh. Perhatikan di sebelah kanan Bulan sebenarnya terletak gugusan bintang Seven Sisters yang amat popular itu!
28 Mac: Bulan semakin menjauhi Zuhrah dan Musytari. Kali ini di kirinya, akan kelihatan sebuah bintang kemerahan. Itu ialah bintang Aldebaran, di dalam buruj Taurus. Malah, jika anda menggunakan binokular, anda akan dapat lihat antara Aldebaran dan Bulan, akan terdapat sekumpulan bintang-bintang. Itu ialah sebuah lagi gugusan bintang yang dipanggil sebagai Hyades.
29 Mac: Di sebelah kiri Bulan, terletaknya buruj Orion.
31 Mac: Di sebelah kanan Bulan, akan kelihatan 2 buah bintang yang bersinar pada kecerahan yang agak sama. Itulah bintang Pollux dan Castor, yang terletak di dalam buruj Gemini.

rujukan
fenomena ini menerusi laman web Falak-Online, dan akan turut diheboh-hebohkan menerusi Facebook dan Twitter Falak Online.

Fenomena Ekuinoks

Fenomena Ekuinoks 20 Mac 2012

Fenomena, 20 Mac 2012, pada jam 1:14 PM (Waktu Malaysia), akan berlaku fenomena Ekuinoks. Fenomena ini berlaku pada setiap bulan Mac dan Sep setiap tahun, yang mana pada saat tersebut, Matahari berada tepat di atas garisan Khatulistiwa. Jadi, apakah sebenarnya berlaku ketika tarikh tersebut? Apakah kesannya terhadap kita di Bumi?

Jom kita berkenalan sikit dengan Ekuinoks dalam bentuk Q&A.

Q: Kenapa ia dipanggil Ekuinoks?

A: Ia sebenarnya berasal dari perkataan Latin yang bermaksud 'equal night'.

Q: Kenapa ia boleh berlaku?

A: Semua tahu paksi Bumi condong sebanyak 23.5 darjah. Ketika ia mengelilingi matahari, ada ketikanya paksi Bumi akan berada tegak (relatif kepada kedudukan matahari). Maka pada ketika itu, berlakulah fenomena ekuinoks.


Q: Pada tarikh equinoks itu, di mana kedudukan matahari di langit?

A: Pada ketika itu, matahari berada tepat di atas garisan Khatulistiwa.

Q: Apa kesannya kepada penduduk di Bumi.

A: Secara umumnya, ekuinoks pada bulan Mac akan menandakan bermulanya musim bunga bagi negara-negara di hemisfera utara, manakala bagi negara di hemisfera selatan, ia menandakan bermulanya musim luruh.

Q: Ada orang mengatakan pada tarikh ekuinoks ini, waktu siang dan malam adalah sama, iaitu 12 jam. Betul ke?

A: Sebenarnya kurang tepat. Ini adalah kerana waktu matahari terbit dikira pada saat nampaknya 'bentuk' matahari di atas ufuk. Walhal posisi sebenarnya matahari di langit dikira pada titik tengah bulatan matahari.

Q: Maknanya?

A: Maknanya, matahari sebenarnya terbit 'lebih awal'. Perkara yang sama berlaku apabila ia terbenam, yang mana walaupun titik tengah matahari sudahpun berada di bawah ufuk, bentuk 'bulat' matahari masih lagi kelihatan beberapa minit selepas itu.

Q: Kalau begitu, maknanya matahari kelihatan di langit lebih sikit daripada 12 jam la ye?

A: Ya, betul. Dan ada lagi satu faktor iaitu serakan cahaya di atmosfera.

Q: Apa kesan serakan atmosfera terhadap cahaya matahari?

A: Perasan tak, apabila hilangnya matahari di ufuk, ia menandakan waktu terbenam matahari dan juga menunjukkan masuknya waktu Maghrib. Ketika itu cahaya di langit masih terang. Hanya apabila menjelang Isya' sahaja, barulah cahaya kemerahan di langit hilang dan langit menjadi hitam. Itu adalah kesan cahaya matahari yang diserakkan oleh atmosfera kita.

Q: Ok, maksudnya?

A: Maksudnya, contoh, katakan waktu matahari terbenam ialah pada jam 7.30 petang, 'malam' sebenar hanya bermula pada jam lebih kurang 8.40 malam, iaitu lebih sikit dari 1 jam selepas matahari terbenam.

Q: Ok, jadi adakah kesan yang sama berlaku pada waktu Subuh?

A: Ya, pada waktu Subuh, perasan tak, langit sebenarnya sudah mula terang SEBELUM matahari terbit di ufuk timur. Oleh itu, sama kes seperti yang tadi, 'malam sebenar' telahpun berakhir sebaik sahaja azan Subuh berkumandang.

Q: Kalau begitu, siang di hari ekuinoks ialah lebih kurang beginilah ye, 12 jam + 1 jam lebih sikit + 1 jam lebih sikit, iaitu 14 jam!

A: Boleh juga dikatakan begitu, tapi jangan keliru pula!. 14 jam tu bukan bermaksud 14 jam matahari ada di atas langit!

14 jam itu ialah jumlah masa matahari berada di langit DAN waktu CAHAYA langitnya masih kelihatan selepas ia terbenam (iaitu waktu Maghrib hingga Isya, dan waktu Subuh hingga terbit mahatari). Matahari tetap terbenam pada waktu Maghrib seperti biasa.
*
Foto menunjukkan keadaan langit masih cerah, walaupun matahari sudah terbenam. Photo credit: Mohd Redzuan Tahar


Q: Selain dari di atas, apa faktor lain yang menyebabkan siang lebih panjang pada hari ekuinoks?

A: Faktor biasan cahaya oleh atmosfera kita, akan menyebabkan matahari masih kelihatan di ufuk, walaupun pada hakikatnya matahari sudahpun terbenam di bawah ufuk.
*
Gambarajah menunjukkan kedudukan matahari di ufuk dan kesian biasan atmosfera bumi

Q: Jadi, adakah waktu solat kita akan berubah pada hari ekuinoks?

A: Ehh…. tidak sekali! Waktu solat kita tetap seperti sediakala, sepertimana di paparkan di laman web JAKIM. Tidak perlu kelam-kabut hantar SMS palsu!

Q: Saya tak kata nak hantar SMS pun!

A: Memangla, tapi pernah berlaku beberapa tahun lepas, di mana kecoh apabila ada SMS tersebar yang mengatakan waktu Maghrib sudah berubah pasal fenomena Ekuinoks itu!

Q: Ok, saya faham. Jadi, fenomena Equinoks ini berlaku tahun 2012 ini saja ke? Adakah ia ada kaitan dengan huru-hara 21.12.2012 !??
A: Laaa… mana ada kaitan pun! Ekuinoks ini sudah berlaku sejak wujudnya bumi dan matahari! Ia BUKANLAH fenomena baru! Ia sudah berlaku berulang-ulang kali! Lagipun huru-hara 2012 itu pun mengarut.

Q: Ye ke? Kenapa sebelum ini saya tak tahu? Mungkin NASA menyembunyikan sesuatu?

A: Laaa.. apa kena mengena dengan NASA pulak? Lain kali rajin-rajinlah membaca. Membaca amalan mulia!

Sumber daripada Cikgu ShahRin Ahmad dan http://sweet-ladybird.blogspot.com/2012/03/fenomena-ekuinoks-20-mac-2012.html

Isnin, 5 Mac 2012

Berita Harian Online | Gempa bumi 5.5 magnitud landa Bengkulu, Sumatera

Berita Harian Online Gempa bumi 5.5 magnitud landa Bengkulu, Sumatera

JAKARTA: Gempa bumi dengan kekuatan 5.5 pada skala Richter melanda Selumba,
Bengkulu, Sumatera hari ini menyebabkan sebahagian penduduk tempatan panik
seketika dan keluar rumah menyelamatkan diri kerana bimbang berlakunya gempa
susulan. Bagaimanapun, kegiatan penduduk kembali normal tidak lama
kemudian, apabila pihak berkuasa tempatan tidak mengeluarkan amaran tsunami.
Menurut Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizika (BMKG) Indonesia,
gempa yang berpusat kira-kira 46 kilometer ke Tenggara Selumba-Bengkulu, dengan
kedalaman 15km itu berlaku pada jam 6.17 pagi. - BERNAMA

Ahad, 4 Mac 2012

geo@SDAR: SUBJEK GEOGRAFI DAN KEPENTINGANNYA DI MALAYSIA

geo@SDAR: SUBJEK GEOGRAFI DAN KEPENTINGANNYA DI MALAYSIA: Salam persaudaraan! Setelah lama kita menggunakan sukatan pelajaran geografi sehingga kini kita masih lagi menanti apakah dan bagaimanakah s...

Jumaat, 2 Mac 2012

Folio tajuk 2 Perniagaan runcit

Folio Perniagaan runcit  ini di ambil dari :http://smkpenghulusaad.wordpress.com

Bahan ini Hanya contoh, sila buka laman web sebenar untuk mendapat maklumat yang lebih lengkap

OBJEKTIF KAJIAN
Objektif Kajian yang dijalankan ialah supaya pelajar dapat :-
1) Mendefinisikan konsep dan jenis perniagaan runcit di pasar minggu pekan Parit Sulong.
2) Menghuraikan dan menjelaskan kepentingan perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.
3) Menghuraikan dan menjelaskan faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.
4) Menghuraikan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.
5) Mencadangkan langkah untuk mengurangkan kesan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.
6) Memupuk nilai mencintai alam sekitar dan meningkatkan semangat bekerjasama untuk mengatasi masalah kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.


(Nombor 6) KAWASAN KAJIAN
1) Kajian ini telah dijalankan di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor.
2) Pasar minggu ini diadakan pada setiap hari sabtu bermula 7.00 pagi hingga 1.00 petang. Pelbagai barangan dijual seperti ________________________________
3) Lokasi pasar minggu ini ialah di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor
4) Pekan Parit Sulong ini mempunyai bentuk muka bumi _____________. Pekerjaan utama penduduk ialah dalam sektor _________ dan sesetengahnya _____________
5) Lokasi kawasan kajian ini terletak kira-kira ____ kilometer dari Bandar Batu Pahat dan kira-kira ______ km dari tempat tinggal saya.


PETA KAJIAN
1) Lukis Peta Daerah / Zon Batu Pahat
i) Tajuk dan Bingkai [1 m ]
ii) Nama kawasan kajian dan arah mata angin [ 1 m]
nota : tandakan kawasan kajian
2) Peta Pekan Parit Sulong
( pelajar diminta melukis peta kawasan kajian tempat mereka menjalankan kajian) = kena lukis sendiri dan lengkapkan dengan
i) Tajuk dan Bingkai [1 m]
ii) Arah mata angin dan petunjuk [ 1 m]
iii) Simbol Piawai [ 1 m ]
iv) Kekemasan dan kesempurnaan peta [ 1 m ]


(Nombor 7) KAEDAH KAJIAN
1) Pemerhatian = saya telah membuat pemerhatian di pasar minggu ini untuk mendapatkan maklumat tentang kajian yang dijalankan.
2) Temu Bual
= seterusnya saya telah menemubual beberapa orang penduduk kampung untuk _________
3)
Soal Selidik = menyediakan 20 borang soal selidik yang perlu diisi _____________
4)
Rujukan = selain itu, saya juga membuat rujukan di perpustakaan dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat tambahan

(Nombor 8) DAPATAN KAJIAN
8.1 Konsep dan jenis perniagaan runcit di kawasan kajian
Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat, perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan diri sendiri, ahli keluarga, isi rumah atau untuk diberi kepada individu lain seperti rakan dan jiran.
Jenis perniagaan runcit yang terdapat di kawasan kajian ini ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja. Sebagai contohnya, penjual makanan dan minuman, penjual aiskrim, penjual ikan dan sayur, buah-buahan dan pakaian. Biasanya gerai yang didirikan bersifat sementara dan mereka ini akan bergerak daripada satu tempat ke tempat yang lain.

8.2 Kepentingan perniagaan runcit di kawasan kajian
1) menyediakan peluang pekerjaan
- perniagaan pasar minggu ini dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada peniaga-peniaga kecil. Sebagai contohnya, berniaga _____________ dapat memberikan pendapatan tambahan kepada peniaga.

2) meningkatkan taraf hidup/pendapatan penduduk

- perniagaan pasar minggu ini dapat memberi peluang kepada peniaga untuk meningkatkan taraf hidup dan menambah punca pendapatan mereka.

3) memudahkan penduduk tempatan membeli barangan

- pasar minggu ini menyediakan pelbagai barangan dan pembeli tidak perlu ke bandar Batu Pahat.
- dapat menjimatkan masa dan kos penduduk
.
4) membolehkan penduduk tempatan memasarkan barangan jualan

- pasar minggu ini memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk memasarkan barangan jualan mereka seperti buah-buahan, kerepek, hasil kraftangan dan lain-lain
.
5) menyediakan barangan segar

- pasar minggu ini menjual barangan yang segar seperti ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan dengan harga yang berpatutan.

Unsur patriotisme

8.3 Faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di kawasan kajian
1) Governan
-
Kerajaan telah menyediakan tapak-tapak perniagaan kepada peniaga yang ingin menjalankan perniagaan.
2) Modal
- pasar minggu ini tidak memerlukan modal yang besar. Kebanyakan peniaga mengeluarkan modal yang kecil antara RM 200 – RM 300 untuk berniaga di pasar minggu ini.3) Infrastruktur- Antaranya tapak perniagaan yang selesa dan strategik, tempat meletakkan kenderaan yang luas dan tempat pembuangan sampah yang sistematik.
4) Pertambahan penduduk
- kebiasaannya pasar minggu ini menjadi tumpuan penduduk untuk membeli belah. Ini disebabkan oleh bilangan penduduk di kawasan ini yang semakin bertambah.
- penduduk di kawasan lain turut sama singgah ke pasar minggu ini.
5) Darjah ketersampaian
-
lokasi pasar minggu ini sangat strategik kerana terletak di tengah-tengah pekan Parit Sulong dan mempunyai kemudahan jalan raya yang selesa.6) Kesesuaian waktu berniaga- pasar minggu ini menjalankan perniagaan pada hari sabtu (hari cuti) iaitu bermula pada pukul 7.30 pagi dan berakhir pada 1.00 petang.
Unsur patriotisme

8.4 Kesan negatif perniagaan runcit di kawasan kajian
Ketika melaksanakan kerja kursus ini, terdapat beberapa kesan negatif yang telah dikenalpasti.
1. Masalah sosial
- pasar minggu ini menjadi tempat pelajar sekolah berpeleseran dan melakukan perbuatan yang menjolok mata seperti berpegangan tangan dan memakai pakaian yang kurang sopan.
- pelanggan yang mencuri barang perniagaan.
2. Persaingan dengan kedai runcit tempatan
- Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak puashati kerana pelanggan kedai runcit tempatan akan kehilangan pelanggan dan akibatnya mereka akan mengalami kerugian.

3. Pencemaran

- kebiasaannya selepas habis berniaga, persekitaran kawasan pasar minggu ini akan dipenuhi dengan sampah sarap.

4. Kesesakan lalu lintas
-
masalah kesesakan lalu lintas sering berlaku kerana pengunjung suka meletakkan kenderaan mereka sesuka hati terutamanya di bahu-bahu jalan yang mengganggu dan menyekat kenderaan lain.
5. Harga tanpa kawalan
-
kebanyakan harga barang di pasar minggu ini tidak dipantau oleh pihak kerajaan. Oleh itu, terdapat kemungkinan pengunjung akan ditipu oleh peniaga yang menjual barangan melebihi harga biasa.
6. Barangan tidak berkualiti

- terdapat peniaga yang menjual barangan yang tidak berkualiti dan mudah rosak.
- jual madu palsu, ubat-ubatan yang palsu yang boleh memudaratkan kesihatan.

Unsur patriotisme


8.5 Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Kawasan Kajian

1. Kuat kuasa undang-undang
- Pihak berkuasa hendaklah mengenakan denda dan hukuman yang berat kepada peniaga
.
2. Pengawalan harga

- kerajaan perlu sentiasa memantau dan mengawal harga barangan yang dijual di pasar minggu ini bagi mengelakkan pembeli daripada ditipu oleh pihak peniaga.
3. Kempen kesedaran
- boleh gunakan risalah – tampal poster dan banner bagi memberi kesedaran kepada pengunjung dan peniaga.

4. Menyediakan kemudahan asas

- pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak tong sampah di kawasan perniagaan bagi memudahkan peniaga membuang sisa dan sampah ke dalam tong tersebut.

Unsur patriotisme

- Pelajar boleh memilih untuk menggunakan dua bahan grafik :-
i) Jadual
ii) Carta Pai
iii) Peta Minda
- Bahan grafik boleh diletakkan di mana-mana aspek dapatan kajian yang sesuai.

(Nombor 9) RUMUSAN
- perniagaan runcit pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada peniaga dan pengunjung.
- dapat menambah pendapatan mereka manakala pembeli dapat membeli barangan keperluan harian dengan mudah dan dapat menjimatkan masa.

  1. Gambar / foto yang berkaitan
  2. Bahan daripada pelbagai sumber seperti majalah, surat khabar dan internet

(Nombor 11). PENILAIAN UMUM
Susunan mengikut format, kemas, teliti dan menepati jadual pelaksanaan
JADUAL : Jenis Barangan Yang Dijual di Pasar Minggu Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor
1. Jenis Barangan Yang Diperniagakan
Jenis Barangan
Jumlah Gerai
Makanan
Minuman
Buah-buahan
Kasut/pakaian/kain
Ayam/daging/ikan
Sayur-sayuran

Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina graf bar untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di pasar minggu pekan Parit Sulong.
Kesan Negatif Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor (Tandakan 4 kesan utama)
Kesan
Tandakan
(x)
Masalah sosial
Persaingan dengan kedai runcit tempatan
Pencemaran
Kesesakan lalu lintas
Wabak penyakit
Harga tanpa kawalan
Barangan tidak berkualiti
Pembaziran (masa/wang)

Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina peta minda untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di Pasar Minggu pekan Parit Sulong.
Semoga subjek Geografi terus diminati dan tidak dipinggirkan